Primera explotació ramadera de búfales de l’Estat
Qualitat i artesania, aquests són els dos pilars bàsics dels productes elaborats per la Búfala de l’Empordà, una empresa fundada l’any 2009 per la família Mont i situada a Palau-Saverdera (Alt Empordà). Els seus propietaris treballen des de fa anys per fer-se un lloc en el mercat agroalimentari català, on actualment venen mozzarella, iogurts i formatge, tot basant-se en la llet de les prop de 400 búfales que tenen en la primera i única explotació ramadera de búfales de l’Estat.
Encara que durant els primers anys l’objectiu de l’empresa va ser comercialitzar la llet d’aquests animals, d’origen búlgar i italià, el 2011 van decidir fer un gir al negoci i llançar-se a la piscina apostant per la producció de mozzarella de forma artesana.
Aquest producte, molt preuat en la gastronomia, arriba a Espanya com a importació, després de fabricar-se principalment a Itàlia. Veient la situació i al comprovar que hi havia un buit de mercat, la Búfala de l’Empordà va decidir especialitzar-se en l’elaboració d’aquest producte de forma artesana i aconseguir conservar el màxim les seves qualitats.
A la granja de Palau Savardera es treballa per fer un producte artesà amb llet de búfala de la màxima qualitat i 100% català
Amb tot això, l’empresa empordanesa aposta per una mozzarella fabricada artesanalment en la fàbrica que tenen instal·lada al municipi de Palau-Saverdera, a més a més de crear un precedent a tot l’Estat a l‘elaborar altres productes amb llet de búfala com els iogurts naturals i diversos tipus de formatge.
Després d’uns primers anys d’assentament en el mercat, els productes que elabora aquest negoci familiar comencen a estar presents en les grans cadenes de supermercats del país. Així mateix, s'ha començat a distribuir també en botigues especialitzades de la Catalunya Nord i a d'altres zones d'Europa.